Сидорів Лідія Михайлівна

Спеціаліст вищої категорії, викладач

Відокремленого структурного підрозділу

«Івано-Франківський фаховий коледж Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника»

 

<strong>Персональна інформація</strong><strong>Основні публікації</strong><strong>Діяльність</strong><strong>Контакти</strong>
1990 – 1995 Прикарпатський університет імені Василя Стефаника

Спеціальність: початкове навчання, кваліфікація:  вчитель початкових класів та музики.(ЛМ ВЕ №002782)

2013 – 2016 Кам’янець- Подільський університет імені Івана Огієнка,

спеціальність: корекційна освіта, кваліфікація «cурдопедагог, вчитель початкових класів шкіл для дітей з порушеннями слуху, спеціальний психолог дошкільних та шкільних закладів» (С16№019613)

 Дисципліни: «Клініка порушень за нозологіями». «Теорія і методика інклюзивної освіти», «Спеціальна педагогіка з методиками викладання», «Спеціальна психологія», «Методика реабілітаційної роботи».

Педагогічний стаж на 01.01.2024 становить 28 років

  • Володіння мовами: українською – вільно, англійською -Рівень Pre-intermediate.

Авторка і розробниця програми «Теорія і методика інклюзивної освіти»

  • Сурдопедагогиня, вихователька вищої категорії Калуської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради .
  • Тренерка проекту «Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти» фінансованим за програмою Ukraine “USG Exchange Alumni small grants program”.
  • Співавторка науково-практичного посібника для педагогів, студентів та батьків Сходинки інклюзії (розділ Cупровід дітей з порушеннями слуху: практичні поради тим, хто не боїться інклюзії), створеного за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.
  • Розробниця інклюзивного тренінгового блоку Формування мовлення у дітей з порушеннями слуху: дактиль для чайників для Тижня інклюзії та семінару «Без кордонів: розвиток та підтримка інклюзивної освітньої спільноти» (Івано-Франківськ, 29 жовтня – 2 листопада, 2018).
  • Фасилітаторка семінару-тренінгу «Освітня інклюзія в США та Україні: кроки разом» (Прикарпатський національний університет, 2017).
  • Англійська мова: Рівень Pre-intermediate.
1995-2000 Калуська ЗОШ №5.   Вчителька музики.
2000 – по сьогодні Калуська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради

·         Сурдопедагогиня, вихователька вищої категорії Калуської спеціальної  школи Івано-Франківської обласної ради .

  

З 2019 року працюю за сумісництвом в Івано-Франківському фаховому коледжі ПНУ ім.. В.Стефаника

Курси підвищення кваліфікації, онлайн-модулі та вебінари

  • Учасниця Літньої Школи з універсального дизайну зреалізовану лабораторією MetaLab за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Українського культурного фонду, програми Culture Bridges та підтримки посольства США в Україні. Івано-Франківськ (21-23.06.2019)
  • Успішно завершила онлайн-курс «Недискримінаційний підхід у навчанні» розрахований на 32 години. Курс розроблений ГО «Студена» та студією онлайн-освіти EdEra в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в України (сертифікат виданий 30.06.2019).
  • Взяла участь у Інтернет-конференції «Інклюзивна освіта: рівні умови для всіх». «Освітній проект На Урок». Тривалість 10 академічних годин. (13.06.2019)
  • Взяла участь у вебінарі «(Не) страшна інклюзія: особливості роботи з дітьми з особливими освітніми потребами». «Освітній проект На Урок». Тривалість 2 академічні години. (7.05.2019)
  • Успішно завершила «Онлайн курс для вчителів початкової школи» тривалістю 60 годин від Міністерства освіти і науки України, студії онлайн-освіти EdEra та ГО «Освіторія» (сертифікат виданий 17.02.2019).
  • Прослухала вебінар від MCFR Цифрове видавництво «Створення команди  психолого-педагогічного супроводу в школі»  тривалістю 1,5 год (29.11. 2018).
  • Успішно завершила онлайн-курс «Робота вчителів початкових класів з дітьми з особливими освітніми потребами» розрахований на 30 год, розроблений ГО «Смарт Освіта» та студією онлайн-освіти EdEra в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні (сертифікат виданий 24.09.2018).
  • Випускниця Літньої школи інклюзії-2018 «Кроки у майбутнє» (смт. Вигода).
  • Підвищувала кваліфікацію за категорією учителів, які здійснюють індивідуальну роботу з розвитку слухового сприймання та формування вимови з дітьми, які мають вади слуху та вчителів жестової мови в спеціальних школах-інтернатах. Виконала випускну роботу на тему «Використання ігрової діяльності у виховному процесі» в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (14 – 25 жовтня 2013).
  • Підвищувала кваліфікацію за категорією вихователь загальноосвітніх шкіл-інтернатів. Виконала випускну роботу на тему «Розвиток творчих здібностей учнів в позаурочний час» в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (26 травня – 13 червня 2008).
  • Підвищувала кваліфікацію за категорією вихователь загальноосвітніх шкіл-інтернатів. Виконала випускну роботу на тему «Активізація розвитку здібностей вихованців шкіл-інтернатів» в Івано-Франківському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (19 травня – 6 червня 2003).

 

ВОЛОНТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

  • Тренерка дитячого табору Подорожник (м.Івано-Франківськ, 2013-2018). Соціалізація та супровід дітей. Формування і розвиток практичних навичок жестової мови на принципах інклюзивної освіти та неформального навчання.
  • Візити до дитячих притулків Івано-Франківської області зі студентами Прикарпатського університету (з 2014).
  • Збір коштів та допомоги воякам у Львівському військовому шпиталі, залучення дітей дошкільних закладів та початкової школи до написання листів-подяк, створення малюнків, відвідини поранених бійців зі студентами (з 2014).
  • Співорганізаторка «Міжнародного інклюзивного конкурсу для школярів і студентів «Точки дотику» (з 2020року)

 

lida.sydoriv@pnu.edu.ua

lida.sydoriv@gmail.com